Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]
[...] Mogłabym dalej wypisywać i podawać produkty, ale jedno chyba wynika z drugiego, wiec nei ma sensu. Jka ktoś ma jakieś pytania to pisac. No i jem minimum 2 razy dziennie owoce (dania na słodko) 4-6 posiłków dziennie. Dieta jest od specjalisty, bo choruje na niedocukrzenie. Zaraz wkleje jadłospis z wczoraj Zmieniony przez - Really111 w dniu [...]
[...] się o witaminach i minerałach... Dorzuć chłopie trochę zieleniny - najlepsze opcje to jarmuż, szpinak - dostaniesz witaminy A, C, K, potasu, wyrzuć w zamian jabłka i inne owoce, bo są zbędne i nic nie wnoszą. Dorzuć źródeł magnezu, bo bieda... Zamiast bezwartościowych odżywczo kasz kuskus wrzuć kaszę gryczaną niepaloną, ziarna/mąkę/białko [...]
[...] gęstości odżywczej - tak by w jak najmniejszej objętości dostarczyć jak najwięcej wartości odżywczych. Nie sprawdzają się tutaj np. produkty o dużej zawartości wody jak owoce - ponieważ woda sama w sobie wypełnia żołądek, a jednocześnie nie dostarcza praktycznie żadnych wartości odżywczych. Stąd, preferowane będą raczej posiłki "suche". [...]
[...] od czasu do czasu (np. wyjście do knajpy lub imrpeza). Przykładowe zrzuty zamieszczam poniżej. Warzywa oczywiście jem, prawie do każdego posiłku (no chyba że są już owoce), ale ich nie wliczam. CZY PRZY OBECNEJ DIECIE CHUDNIESZ/UTRZYMUJESZ WAGĘ/TYJESZ? Od sierpnia 2017 schudłam ok 6 kg (jak również 6 cm w pasie ubyło), od ok 4 m-cy [...]
[...] wiązana ze szkodliwym wpływem na człowieka. To dlaczego jest piętnowana? W przeszłości spożycie fruktozy wynosiło od 16 do 20 g dziennie, a jej głównym źródłem były świeże owoce. Jednak szybko konsumpcja fruktozy wzrosła do 60-150 g dziennie, a współcześnie pochodzi głównie z sacharozy (lub podobnych do niej substancji). Ponadto wraz z [...]
[...] wzrostu typu 1 (IGF1, insulin-like growth factor 1), zwłaszcza frakcji wolnej niezwiązanej z białkami.” To, co naturalne jest zdrowe – czy na pewno? Czy owoce sprzyjają rozwojowi cukrzycy? Współcześnie wielu „zdrowotnych szamanów” oraz „ekspertów” z dziedziny dietetyki głosi teorie, iż „to co [...]
[...] w określonych okolicznościach nawet kiepskie produkty żywnościowe (o wysokim IG) są korzystne dla sportowców i są szybko zużywane np. po wyczerpującym treningu. Świeże owoce zmniejszają ryzyko W okresie od czerwca 2004 r. do lipca 2008 r. w ogólnokrajowym badaniu wzięło udział 0,5 miliona dorosłych w wieku 30-79 lat (średnio w wieku 51 lat) [...]
[...] zbudować masę mięśniową. Bez zbędnego liczenia kalorii i innych rzeczy. Zamysł tej diety jej dosyć prosty: należy jeść produkty nieprzetworzone takie jak mięso , warzywa czy owoce i kasze. mimo prostoty tego modelu żywienia wielu ludzi nie wie jak się za to zabrać. Jest to dieta bardzo polecana szczególnie początkującym. Wielu młodych osób obawia [...]
Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]